31 March 2011

Otecknad

I helgen var jag ju i Göteborg på Textivalen, man kan läsa och se någon mer bild här på Kolikbloggen.
Nu i helgen som kommer, befinner sig Kolik och jag på Science Fiction-mässan i Malmö istället.
Och då kommer man förutom vår eminenta utgivning även kunna tjuvköpa Eva Björkstrands bok Lokal Dimma som kommer ut nästa vecka.

28 March 2011

På god väg


Nåt som det aldrig blev nåt av.

+ en länk till en av mina äldsta vänner, en som jag haft länge menar jag då såklart.
Är särskilt förtjust i den och den här.

27 March 2011

Promenix




Kladd efter en fin promenix med min kompis Karin från i höstas.
Nu är jag tillbaka i Malmö och åter på Serieskolan. Dit det för övrigt är dags att skicka sina ansökningshandlingar om man vill gå i höst. Härligt.

26 March 2011

Penna & papper


Ur skissboken i höstas, tecknat på tåget till Milano från Parma och på flyget från Milano till KPH. Med min nyinköpta penna. Lamys Safari, härlig hårdplast och bra udd. Inköpt i liten liten pappershandel i Parma, där saker fanns bakom disk och man fick fråga på italienska om man skulle ha nåt. Med nöd och näppe gestikulerade jag och pekade mig till pennan i fönstret, fast en gul, gratsie mille, silvoplä. Hur man gestikulerar gul vet jag inte.

Vad gjorde jag då i Italiens Parma?
Gick på Bodoni museet, den stora typografens födelseort är ju Parma.
Bara se här, här och här hur högtidligt det är.
Och sen fick jag ju inte missa Verdifestivalens premiär av il Trovatore.
Inget konstigt med det.

25 March 2011

Jag är fortsatt i Göteborg, idag och imorgon på Textivalen. Där står jag bokbord med Vertigo förlags Tesa tillika min kära vän och kollega. Kom och köp snusk, serier och surrealism av oss. Med bra priser på böcker och med prathumöret påslaget är vi där till lördagskväll. Ses där!

24 March 2011

Från en superutställning på Les Arts Décoratifs om 80-talsmode. Tror jag fyllde ett halvt block med bara axelvaddar och rynkade svajande liv och tyger. Insikt från utställningen: fy 17 gubbar vad stramt och hårt mode har blivit sedan dess. När såg man modellerna på catwalken vara nåt annat än "fierce" "sexy angry" "hot" "distent" på sist?

Idag är jag i Göteborg på detta event.
Om det skriver Göteborgs stadsbibliotek såhär:

SERIESKYPE
Josefin Svenske från Kolik förlag, skypar med franska serieskaparna Catel Muller & José-Louis Bouquet. Om en kvinnas utsvävelser i Paris konstliv under mellankrigstiden, i Kiki från Montparnasse.
Dessutom presenteras Utopi, ett nytt seriemagasin.

Är man i Västsverige gör man bäst i att komma dit.

23 March 2011

Château de Versailles

 
Istället för att stå i kö med resten av världen (ja så lång var kön) och se på guld och glitter från 1700-talet satte vi oss i gräset och tittade på håll. På krysset satt jag och tecknade. Trivsamt. Tufft ställe.

22 March 2011

huvudlöst mode

Tuffa typer jag sett på stan.
Samtidgt som vårens böcker skickas till tryckeriet skall höstens böcker sättas in i planeringen. Läs om vad som stundar och förhandsglo (teaser heter det på andra sidan Atlanten reds anm.) här.

21 March 2011

Röda faran

Mitt favoritörhänge, bild inspirerad av danska Ingrid Vang Nyman, en gammal pärlemor brosch och dagbokskiss på mig själv då jag jobbade på Rabén & Sjögren i våras. Allt tecknat med en älskad reservoarpenna med påfyllnadsfack från 40 talet, som tragiskt försvann på min avskedsmiddag när jag flyttade ner från sthlm igen. Buhu.

+ som det känns.

19 March 2011

Går som tåget

Tågkupe till Tyskland, Berlin för att skynda vidare till Wien. Mitt kupesällskap sov med jeansen på för att vara snäll och bjöd på frukt.


+ en dikt för de som inte känner sig stressade utan vill andas en stund
& en gammal ateljékamrats krypin.
För övrigt skall jag nu fira namnsdag.

18 March 2011

cigg

Skräp och stumpar. Kolik hade en gång en nätserietidning som uppdaterades med serier varje dag som hette cigarett.net. Den sidan är nu kapad av tobaksindustrin och vi ger ut böcker och magasin istället.
Från början var det en väggtidning som fortfarande heter Cigarett, den kan man se lite varstans ute på stan och på folks toaletter.

+ något hemskt och Hugo Alighieris miljoner som är kul

17 March 2011

Orchidee och armhävningar

För att värma upp inför ett jobb gör jag som Stina Johnson. Jag tecknar av nåt som är svårt och kul. Stina tecknar ofta djur på savannen ur en fin bok hon har, berättade hon i min artikelserie i Bild och Bubbla. Själv har jag skaffat mig flera bra folianter som är roliga att teckna av. Ett tag var jag helt inne på fåglar men nu på senaste blir det mest dräktskisser eller som här detaljer ur min favvo bok, Art Deco smycken av Lalique. En bok het full av närbilder och skisser inför produktion runt sekelskiftet. Denna tjusiga hårprydnad är gjord av horn, elfenben, guld och topas. Inget för mitt smutsiga tagel idag.
Igår gick Evas bok till tryck, hurra!

+ Bästa skivan Jag önskar dig av Tant Strul

16 March 2011

Beirut


Skiss tecknad från the American University of Beirut medans vi drack en äcklig automatkaffe och kollade på havet. Otroligt ställe både universitetet som är en av stadens grönområden, men egentligen hela Beirut. Foton nedan är härifrån och tagna 1900-1920. Inget är sig likt efter krigen men man anar och det är otroligt. Utsikten, hälften av husen och tennisbanan är kvar.

 

+ en länk till någon bra.

15 March 2011

Penfajtas

Kladd på en post-it lapp under telefonsamtal med begåvad författare hamnade på väggen. Samma författare som gjort vykortet som hänger ovan. 

+ en länk till nåt fint.

14 March 2011

En samtida skiss och tidigare tider


Jag hittade en gammal skiss på boken Samtidigt. Så tidig att boken inte ens hette Samtidigt än. Jag och Fabian var då så sugna på att ge ut böcker att vi under ett kafferus bara satte oss och drog upp riktlinjer och satte igång. I bokhyllan stod en Penguin bok i bokserien Albatross och resten är historia.
Vi baitade, gjorde en homage, en parafras och kärleksförklaring allt på en gång.

Samtidigt 
   
Detta var 2008 och den har gått 3 år sedan dess och vi har hunnit ge ut så himla många böcker sedan dess. Men det ÄR lika kul. Det är en sådan kick att få göra trycksaker, och bära kartonger med något som man själv har skapat med sitt eget slit och sin kunskap och sin svett.


12 March 2011

Illamående på bild


Och det är inte tjejen på bilden som mår illa, längre.
Det har jag tillochmed varit hos hälsocoach och fått svart på vitt.
Men det är jag om tecknat av mig själv från ateljén på Sevedsplan, där man riktigt kände pulsen i Malmö.

+ länk till en mycket bra uppsättning av Medealand av Sara Stridsberg på Intiman i Malmö, jag såg den i lördags och den hänger med än. Recensioner av pjäsen.

11 March 2011

Tivoli



Jag har med en serie i tidningen Tivoli. En utmärkt serietidning för barn, egenägd av Positv förlag, ett systerförlag till Kolik. Min serie handlar om katastrofer, i stora och små format.
Köp en tidning i kiosken!
Stöd Tivoli, en trygg fyr i ett stormigt kommersiellt hav.
Jobbar man med kultur kan man dra av det, prenumerera!

 + en strålande humorist i en assistents kropp. När vi träffades var det som på film, en smörig jävligt romantiskt komedi. Magi. Underbart.

10 March 2011


Packat och klart. 
Jag åker upp till Stockholm för att ha releasefest för tidningen Utopi och Corto Matese
Läs mer om det under länken. Men jag skall nog också ha tid med något redaktionsmöte, författarmöte med Matilda, kanske hinna gå på dansmuseet med skissbok och mor också.

+ en bra artikel med två personer jag beundrar.

09 March 2011

Tjejen på bilden


Tjejen på bilden är påväg till Maggans resanderum i Oskarshamn. Är man inte uppväxt på en ö med monopolsituation kring infrastrukturen kan man lätt tro att det går att ta sig från A till B. Men båtarna från Visby matchar bussarna från Oskarshamn bara två dagar i veckan på vintern och då blir det Maggans resanderum. Egentligen väldigt trevligt men så skulle nog inte infrastrukturministern tänka, om hon skulle på nåt möte. Eftersom alla resebolagen ägs av olika intressenter passar ingen av tidtabellerna och gör indirekt dessutom att förseningar är den resandes problem. Men som bilden visar är jag glad ändå.

+ Gotlänsk konstnär som jag gillat sen jag var 12.

07 March 2011

Benigt


+ världens bästa blogg, alltid.

Kusin vitamin


Jag har tecknat av min kusin vid tillfälle. Tillfället är bombsäkert sextonde augusti men vilket år och vilken tid på dygnet är helt förlorat. Men som den detektiv man är kan man räkna ut att det borde vara bokmässan, kusinen och festivalen huserar i samma landsända.
Kusinen är herrskräddarlärling och har gjort mig dessa i julklapp. Inte så herriga men väldigt varma och fina. Jag trodde inte att jag skulle få använda dem mer i vinter men ack så jag bedrog mig.




+ länk till en artikel om Eva Björkstrand som jag just i detta nu jobbar med kring sin kommande bok Lokal dimma.

06 March 2011

X2000


Ofta ja mest hela tiden ritar jag av utrymmet när jag reser. Här påväg från Malmö till Sthlm och Serietekets nyöppning. Grejen med dessa bilder som återkommer, är att de är väldigt lika. 
Man ser mina knän, en kjol, kanske en kopp kaffe, någon annans utbredning vid sätet bredvid och en stolsrygg. Men det finns variationer, här har jag två nya favoritpennor. Och man mins så mycket när man har ritat av något. Framför mig satt en barnfamilj på 5 och drog ner rullgardinen i ett. Och på så vis omöjliggjorde det lilla dagsljuset ute att nå mig.

+ en av mina vänners största intresse. Alla hennes möbler har hållning tycker jag.
Och artikel i Skånskan från i onsdags.

05 March 2011

Solenergi och dysterkvist

Blyertskiss på kommande arvegods. Det finns två kandelabrar som mäter dryga halvmetern i familjehemmet. Jag och min syster är dryga metern längre än ljusstakarna och får antagligen slåss om och med dessa en vacker dag. Ljustaken längst upp till höger är i gjutjärn och den har jag två av redan, Gotlandstaken. Dock mäter den knappt en dm. Kommer nog inte växa till sig heller.

+ En borgerlig men stärkande, glasrebell.

04 March 2011

Låt oss återleva januari


Låt oss återleva lördagen den 22 januari. 
Blickfånget från sängen. Man anar KFUM huset genom rutan. Nu har allt bytt plats och inget är sig likt.
Fast huset utanför står kvar, jo absolut.

+ en papperskonstnärs scrapbook.
Idag släpper Kolik Corto Maltese i Etiopien av Hugo Pratt, den socialistiske Tintin.

02 March 2011

Karrisar


I min genomgång av skissböcker hittar jag bilder på min pappas pillerburk. I en gammal Albylask har han ryggmedicin, njur, lever, hals och lakristabletter.
Albyl hade sin huvusäte i Helsingborg och det är också där jag är gymnasielärare på onsdagar.

+ en liten förhandstitt på Utopi, Koliks nya tidning som kommer ut när som helst nu.
Har man inte en prenumaration så är det dax att skaffa en.


01 March 2011

Mera ljus


Mera ljus. Verkar onekligen som om jag tittar extra noga på ljuskällor nuförtiden (red anm.), det finns bevis.
Den resliga koppartypen till vänster hittades på gatan vid en metalltjuvs fullastade vagn en sen kväll i Malmö. Länken har inget med metalltjuvarna på som parkerar på Trelleborgsgatan att göra. Tror jag.