09 April 2011

Läsning


Lästa böcker  mars 2011, och några snabba meningar om varje.


Stilbildande dagbokserie om slumliv i New York. Omläsning som förvånade, faktiskt. Jag har upptäckt så mycket nytt som jag är mer förtjust i nu men detta var ändå en ingång för mig i serierna. Rått.

Seriebok i dagboksformat med betraktelser från judiska Vanessas liv under flera år. Fin tecknat med blyerts och akvarell. Lite för spretigt ibland för sin form men väldigt fin.

Jag hör icke till något läger av Elisa Rossholm.
Ny bok på Optimal press. Har läst den i icke utgiven form tidigare i jobbet men fick köpa ett förhandsex på ett föredrag. Jättefin och poetisk, långsam version av författaren Victoria Benedictssons dagbok.

Misslyckat självmordsförsök i Möndalsbro av Linda Spåman.
Hård och rå bok om just det titeln indikerar. Känslostryrd tecknare som tar i. Tidigare tabloidtidningen Kötthuvet är en favorit, nya boken stark och stenhård. Jag ärlikamed överförtjust.

Cecil and Jordan in New York av Gabrielle Bell.
Serienoveller om att ta sig själv på allvar, bli vuxen. Lågmält och ganska stelt tecknat med fast "kameravinkel". Glimrar dock till i vissa bitar. Inte så personlig tyvärr.

Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman.
Spännande dektektivjakt in i Hirdmans släkt. På jakt efter sin mor går hon igenom slängda brev och foton. Hon bygger ett eget porträtt baklänges till hur allt blev som det blev. Rafflande, stärkande. Magiskt, med foton och brev blir det som en detektivroman med politiska och historiska förtecken. Augustprisvinnare 2010 som fackbok.

Spill av Sigrid Combuchen.
Augustprisvinnare 2011 som skönlitteratur. Stringent, perfekt skrädad till minsta prick och apostrof. Beskriver varandet genom vardagslit i en tjusig syatelje och traskande och den törstande viljan att vara själv. Och ställer allt på sniskan med fåfängan hos den parallella handlingen hos författaren. Hurra!

Venusdeltat av  Anaïs Nin.
Novelsamning med erotiska noveller skrivna på uppdrag 1940, en dollar sidan. Anaïs Nin skrev för att klara hyran och få flyt på skrivandet i sin exil i Amerika samtidigt som hon startade förlag och tryckte egna böcker. Spännande köttiga, starka noveller av alla möjliga slag. Läser bara en i taget för att det skall räcka längre.

Dykes to watch out for av Alison Bechdel.
Gedigen, överfet serie som sträcker sig över flera decenium. Handlar om den lesbiska subkulturen i USA i form av en välgjord tv-serie. Men långt innan L word och tvserier är vad de är idag; vanliga inslag i populärkulturen. Livshistorier lunkar på och vävs samman ALLT vad det innebär, inspirerande. Bra kul och fantastiskt.


Antal lästa: 9
Varav ...
... omläsningar: 1
... romaner: 2
... serier: 6
... novellsamlingar/antologier: 1
... fackböcker/biografier: 1
... ljudböcker: 0
No comments:

Post a Comment